Gå til indhold

Ligesund.dk


ForsidepilGode eksemplerpilFra klient til agent

Fra klient til agent

Vejle Kommune lancerer i januar 2015 en ny livsstilsuddannelse til mennesker med psykiske lidelser.

Det sker med projektet ”Fra klient til agent – sund socialpsykiatri”, hvor mennesker med psykisk sygdom uddannes til sundhedsagenter og sunde rollemodeller for andre med psykisk sygdom.

- Det generelle billede er, at mennesker med psykisk sygdom og misbrugsproblemer i gennemsnit lever 15-20 år kortere end befolkningen som helhed. Det vil vi forbedre ved bl.a. at tilbyde en sundhedsagent-uddannelse til mennesker med psykisk sygdom, så de selv kommer i gang med at ændre livsstilen og hjælper hinanden med det – deraf navnet ”Fra klient til agent”. På den måde kan vi forebygge livsstilssygdomme som sukkersyge, overvægt, forhøjet blodtryk og kolesteroltal, fortæller Marit Nielsen-Man, som er ansvarlig for sundhed og forebyggelse i Vejle Kommune.

Projektet, der bliver støttet med satspuljemidler, er banebrydende, fordi sundhedsagenterne bliver rekrutteret blandt borgere, der allerede kender det socialpsykiatriske område, men som samtidig har lyst til at sætte sunde aktiviteter i gang for sig selv og andre.

- Deltagerne kender området og vil derfor have gode muligheder for at motivere og være rollemodeller for andre, fortæller Birthe Vorsum, Vejle Kommunes social- og psykiatrichef, og forklarer: Sundhedsagenterne kan møde deres medborgere på en helt anden måde, end vi kan som offentlig instans. De bliver betragtet som ligeværdige og kommer ikke med nogen kommunal kasket.

På uddannelsen, som tager et halvt år og består af 80 undervisningstimer, vil sundhedsagenterne blive undervist i sund kost og motion, men også få konkrete værktøjer til, hvordan de kan give deres viden videre til andre. De skal også deltage i ”Idræt i dagtimerne” – som er tilbud om motion til psykisk sårbare. Der bliver også etableret forskellige netværksmuligheder for agenterne, fx særlige sundhedscafeer, hvor de kan mødes med hinanden og samtidig få viden om motion og kost. Målet er, at de nyuddannede sundhedsagenter også rekrutterer deltagere til de efterfølgende hold.

- Og de medarbejdere, der bliver tilknyttet projektet, vil blive klædt godt på til at støtte op om sundhedsarbejdet. For vi skal sørge for, at de rigtige rammer er til stede, fx at de sunde valg er tilgængelige, siger Birthe Vorsum.

Vejle Kommune har allerede gode erfaringer med at tilbyde sundhedsagentuddannelser til frivillige i forbindelse med byudvikling i socialt belastede områder, men ønsker med dette projekt at overføre denne erfaring til en ny målgruppe, der har problemer med sundheden og ikke traditionelt gør brug af eksisterende tilbud. Projektet henter også inspiration fra mentorordningen i socialpsykiatrien, hvor unge med psykisk sygdom med succes hjælper andre unge med at få mere kvalitet i hverdagen.

Projektet starter januar 2015 og løber til og med 2017. Undervejs vil 70-80 borgere deltage i sundhedsagent-uddannelsen. Borgerne rekrutteres i første omgang fra tilbud i socialpsykiatrien, via Jobcenter Vejle eller ”Idræt i dagtimerne”.

Hvis du vil vide mere om projektet, kan du kontakte

Marit Nielsen-Man, sundheds- og forebyggelseschef i Vejle Kommune, tlf.: tlf.: 51 16 94 69, mail: marin@vejle.dk
Birthe Vorsum, social- og psykiatrichef i Vejle Kommune, tlf.: 76 81 60 65, mail: birvo@vejle.dk
Uffe Breum Nymark, afdelingsleder i ”Sundhedsfremme og Forebyggelse”, tlf.: 30 30 19 66, mail: ufnbr@vejle.dk


Siden er sidst opdateret 27-11-2014

Psykiatrien i Region Syddanmark | Teglgårdsparken 26 | 5500 Middelfart | psykiatrisygehuset@rsyd.dk